Rólunk

SIRTOS EGYÜTTES
A tradícionális és kortárs görög népzene tolmácsai

A görög népzene gyökerei az ókorig és a bizánci hagyományokig vezethetők vissza.
Jelenlegi formájában a színek és hagyományok sokaságát olvasztja magába és felismerhető a szomszédos,- kis-ázsiai és balkáni országokban élő nemzetek hatása. A Sirtos minden bizonnyal az egyik legjobb tradicionális görög zenét játszó európai együttes, akik friss, kortárs formában ujjáélesztették a hagyományokat. Bizonyítják ezt a nagyszerű albumok és a hírnév, amit európai turnéik során szereztek. A Sirtos együttes 1980-ban Budapesten alakult, ahol a görög zene és kultúra megismertetését tűzték ki célul és pályafutásukat intenzív turnékkal kezdték. A zenei tradíciók színvonalas interpretálása annak a tanulási folyamatnak az  eredménye, amit a gyakori görögországi utazásokon szereztek meg. A zenekar hangszerelése tiszteletben tartja azt az előadásmódot ami a tipikus hangszerekre vonatkozik, többek között a szélsőséges virtuozitást igénylő bouzoukira vagy a szigeti hegedűre; Ezeket a hangszereket Andreas és Katalin, a csoport két alapítója szólaltatja meg.
További pengetős hangszerek valamint Tusi fafúvós hangszere a kaval, a harmonika, Zsuzsa erőteljes basszusgitár szólamai és Pepe ütős hangszerei szolgálják az impozáns zenekari hangzást.
Koncertjeiken a túláradó ritmusok és történetmesélő balladák váltakoznak a tradícionális és saját feldolgozásban előadott dalok sorában, és ez a repertoár képes bármilyen közönséget bevonni, magával ragadni.  A Sirtos egy tapasztalt és Európa-szerte jól ismert turnézó zenekar, akik a kisvárosoktól a nagyobb fesztiválokig mindenütt büszkén képviselik a görög zenei kultúrát.

2002_Baricz-0010.jpg2002_Baricz-0011.jpg2002_Baricz_hegedus.jpg2002_Bariczka_Pepe_02.jpg2002_Bariczka_Zsunci_01.jpg