A Zenekarról
TagjainkHangszereinkA Rebetiko

1980 őszén alakult meg a Sirtos együttes.

A népzenét szeretők legkedveltebb szórakozási lehetősége akkoriban a Táncház volt. A Sirtos már 1 éves korában megörökölte a Danúvia Müvelödési Ház színpadát, és elindíthatta saját táncházát.
   

   
Országjáró turnék következtek, majd 1982-ben az első görögországi vendégszereplés. A hazai görög közönség örömteli és elismerő fogdtatása hihetelen lendületet adott további munkájukhoz. Nagyon sok zenei anyagot gyüjtöttek össze és fokozatosan bővítették hangszereik számát is. Ekkoriban több hang-felvételt is készítettek a Magyar Rádió nép-zenei műsorai számára. A népi hangszere-ken való játékmódot a görögországi turnék során tanulták meg a helyi mesterektől.
   
SIRTOS

1986-tól az akkori Nyugat-Európa kapui is megnyíltak előttük. Hollandiában, Belgiumban majd Ausztriában és Németországban álltak a közönség elé. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint 6 éven át, minden télen visszavárták őket.
   
A világhírű komponista Mikis Theodorakis budapesti, Sportcsarnokbeli fellépésén a Sirtos együttest érte az a megtiszteltetés, hogy a zeneszerző műsora előtt a közönséget szórakoz-tathatták, hatalmas sikerrel.
   

SIRTOS     ANDREAS LEHOUDIS

    
1993-tól nem vállaltak több hosszú, (5-6 hónapos) turnét, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a nyári hónapokban a környező mediterrán országokba is ellátogassanak. Olaszországban úgymond törzsvendégek. Az eltelt 15 év alatt az Alpoktól Szicília szigetéig szinte mindenhol megfordultak. Portugália és Spanyolország következett, ahol eddig 6 alkalommal turnéztak.
Mai napig folytatják ezeket az utazásokat.
Maguk közt ezt hívják aktív pihenésnek.

2000-ben kerültek kapcsolatba a Magyar Állami Operaház Balettkarával, a „Zorba” címü balett kapcsán. Istanbuli turnéjukat követően a Balett budapesti előadásain is fellépnek.
     

SIRTOS
     

SIRTOS: nevét egy Görögországban közismert és közkedvelt táncról kapta.

Táncházukat egész pályafutásuk során fenn-tartották, amit alig egy-két népzenekar mondhat el magáról. 10 év után, - a Danúvia megszűnésekor- átköltöztek az Almássy térre, ahol 17 éven át minden vasárnap láthatta és hallhatta őket a Közönség. A ház bezárását követően, 2008 februárjától, az Óbudai Művelődési Központ lett legújabb székhelyük.

1985-től 2008-ig négy albumuk jelent meg.